Home Wie ben ik Wat doe ik Portfolio Boeken Blog Contact

Blog

Klik op een van de items voor meer informatie.


Natuurinclusief

Natuurinclusieve landbouw is een begrip dat steeds meer ingeburgerd begint te raken. Werd het enkele jaren geleden nog argwanend en soms wat smalend uitgesproken op boerenbijeenkomsten, nu is het een begrip dat er gewoon bij hoort. Net als duurzaam, kringloop en bodem.
>> Lees verder

Samen bouwen werkt beter

In juni 2011 schreef ik voor het platform Boer en Co een column over de roep om een goede, eerlijke communicatie over de agrarische sector. Ik vond de tekst in mijn computer en zag dat ie zo weer geplaatst kan worden. De noodzaak voor een goede communicatie is groter dan ooit, maar gelukkig wordt het belang van bundeling nu ook gezien en opgepakt.
>> Lees verder

Pleister

Landschapspijn. It wurd dûkte foarich jier op yn in stik fan sjoernalist Jantien de Boer yn de Ljouwerter Krante. Se miste de fleurige greiden mei harren blommen en fûgels. Yn stee dêrfan seach se ‘een woestijn van Engels raaigras’ dat de boeren fan har lânskip makke hienen. En dat die sear.
>> Lees verder

Mijlpaal

Vandaag precies 25 jaar geleden stapten mijn zus Hester en ik in het vliegtuig naar Indonesië. We waren de eerste familieleden die een bezoek brachten aan pater Sibbele Hylkema in Irian Jaya, onze oom. Het bezoek heeft veel bij ons losgemaakt en wilde me maar niet loslaten. Ik besloot het leven van deze bijzondere man op papier te zetten.
>> Lees verder

Landschapspijn

Het was een indringende boodschap van journalist Jantien de Boer in de Leeuwarder Courant van zaterdag 11 juni. In het artikel ‘Landschapspijn’ constateert ze dat de moderne landbouw het Friese landschap heeft gedegradeerd tot een stil en monotoon grasveld met een verwoest bodemleven.
>> Lees verder

Gezond boerenverstand

Ze hebben al heel wat stof doen opwaaien, Tessa Moorman en Merel von Carlsburg van The Green Happiness. De jonge diëtisten geven via social media en in hun boek ‘Your 50 Days of Green Happiness’ (à 64 euro) tips hoe je je door bewust te eten energiek, gelukkig en gezond kunt voelen.
>> Lees verder

Engelengeduld

Misschien wordt het tijd om de consument duidelijk te maken dat werken met levende wezens geen kwestie is van ‘u vraagt, wij draaien’, maar van jarenlange inzet, passie en vooral engelengeduld.
>> Lees verder

Communicatie

De afgelopen jaren heb ik heel wat boerenbijeenkomsten bijgewoond en steeds luider werd de roep om een goede communicatie met de burger. Programma’s als Radar en Zembla en uitlatingen van de Partij voor de Dieren en andere groeperingen versterken deze roep nog eens.
>> Lees verder

Verbinding

Soms heb je van die bijeenkomsten waar je vrij ‘blanco’ naartoe gaat en waar je een paar uur en een aantal lezingen en ontmoetingen later super enthousiast en geïnspireerd weer vandaan komt. Dat had ik afgelopen vrijdag 27 maart op het mini-symposium Dorpslandbouw in Hemelum.
>> Lees verder

Kleinschalig werkt

Al jaren ben ik donateur van Hapin (Stichting Hulp aan Papua’s in Nood). Hapin steekt het geld in kleinschalige projecten en studiebeurzen voor ambitieuze Papua’s. Dat ontwikkelingshulp niet per definitie synoniem is aan miljoenen opslurpende projecten zoals sommige partijen soms doen geloven, blijkt uit de nieuwsbrief van december 2014 van Hapin.
>> Lees verder

Moederdag

Een beetje moeder drinkt geen melk. Uit solidariteit, omdat voor de melkproductie het kalf bij de moeder vandaan wordt gehaald en dat is tegen het moedergevoel. Dat is de strekking van de ´Te Gast´ van een aantal vrouwen in de LC van 8 mei.
>> Lees verder

Vrijheid

Vrijheid is je vlag kunnen uitsteken, zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn. Het klinkt zo logisch, maar in veel landen is dat niet zo.
>> Lees verder

Uitvaart

Vandaag zestien jaar geleden – 7 februari 1998 - werd Sibbele Hylkema begraven op het kerkhof van de Vituskerk in Blauwhuis. Hij was 4 februari op 64-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis in Sneek.
>> Lees verder

Los

Het zal wel koudwatervrees zijn geweest. Na echt jaren van wikken en wegen, boeken lezen, sites bezoeken en interviews afnemen ben ik gisteren dan echt begonnen met mijn biografie over oom Sibbele.
>> Lees verder

De Ryp

Vanochtend liep ik in alle vroegte door de ´Sanfurder Ryp´, over het Brekkenpad. Ik liep langs de oever van de Aldegeaster Brekken, hoorde de vogels zingen in het riet en het zacht kabbelen van het water. Dit was de plek waar oom Sibbele graag kwam.
>> Lees verder

De avonturen van een schrijver

Het is alweer meer dan twintig jaar geleden dat ik een bezoek bracht aan Irian Jaya (nu Papua). In deze Indonesische provincie woonde en werkte mijn oom Sibbele.


>> Lees verder

Artikelen

 • Natuurinclusief
 • Samen bouwen werkt beter
 • Pleister
 • Mijlpaal
 • Landschapspijn
 • Gezond boerenverstand
 • Engelengeduld
 • Communicatie
 • Verbinding
 • Kleinschalig werkt
 • Moederdag
 • Vrijheid
 • Uitvaart
 • Los
 • De Ryp
 • De avonturen van een schrijver • 2013 Ida Hylkema - Makke troch Roelof Fopma.nl